Sunday, August 17, 2008

2008

Kahjuks polegi pikalt kõnelda - jooks jäi ära, maaküsimused said seekord komistuskiviks. Asjast kirjutas lähemalt Võrumaa Teataja, kahjuks linki enam anda ei saa. Kirjutan siis ümber:

Maatüli tõmbas Uhtjärve jooksule kriipsu peale
Karl Ruuda Võru Teataja 19. juuni 2008

TÜLI * Jaanilaupäeval Urvaste vallas toimuma pidanud traditsiooniline Uhtjärve jooks jääb tänavu ära, sest korraldajad ei saanud maaomanikuga maa kasutamises kokkuleppele.
Viieteistkümnenda Uhtjärve jooksu nurjab asjaolu, et üks maaomanik, kelle maal rada seni kulges, tahab maakasutuse eest raha, ent korraldajad pole nõus seda maksma.
Kuna me vallaga kokkuleppele ei jõudnud, jooksku ringiga, kui tahavad, " põrutas ärritunud maaomanik Arvo Jõõras. Tüli tekkis tema sõnul maade pärast, ent lähemalt mees seda kommenteerida ei tahtnud. "Asi ei ole rahas, vaid põhimõttes. Kuna vald keeras mulle seoses maaomandiga käki kokku, ei lase mina neil oma maa pealt läbi joosta," ütles Jõõras. Ta lisas, et ütles valla juhtidele juba pärast eelmise aasta võistlust, et see oli viimane kord, kui tema maalt läbi joosti.
Jooksu korraldava Urvaste spordiklubi juhil ning vallavolikogu esimehel Margus Klaaril on kahju, et maaomanik on nii otsustanud. "Eesmärgiks on ju pakkuda jooksurõõmu ja naudingut, kahjuks mõned ei saa sellest aru. Kui mees on valla peale vihane, olgu pealegi, aga pole mõtet sportlaste peale viha valada," sõnas ta. Klaari sõnul tähendab maaomaniku keeld jooksjatele vähemalt nelja lisakilomeetrit. "Praegusele kaheksakilomeetrisele rajale lisanduksid neli kilomeetrit, kui minna ringiga ümber Jõõrase maa. Rada läheks liiga pikaks. Meil osalevad ka lapsed, ei saa sellist katsumust neile teha," ütles ta.
Klaari sõnul on jooks kõigil varasematel aastatel tasuta toimunud. "Me ei võta osalejatelt mingit tasu. Seetõttu pole meil ka kuskilt maaomanikule maksta," sõnas ta. Klaar loodab, et tuleval aastal jooks siiski toimub. "Teised maaomanikud on väga hästi sellega kaasa tulnud, et rada nende maa pealt läbi läheb. Tuleval aastal on ehk võimalus kasutada kallasrada, mis kulgeb veest kuni viie meetri kaugusel," lausus ta. "Tänavu jäi jooksu ümberkorraldamine viimasele minutile, ei jõudnud sellele kooskõlastusi saada. Loodame, et tuleval aastal saavad huvilised siiski rajale."
Esimese ümber Uhtjärve jooksu võitis 1994. aastal Raul Olle. Seni on kõige kiiremini järvele ringi peale teinud Sixten Sild, kelle võiduaeg oli 1996. aastal 26.05. Pärast paari mõõna-aastat on jooks Klaari sõnul taas tuure koguma hakanud. Mullu oli osalejaid 63, esikoha võitis Ivar Ivanov ajaga 26.40. *

No comments: